Friday, August 26, 2011

Salah Siapa: Episod 2

Cerita tentang orang Islam di majlis "makan malam" di sebuah gereja masih belum padam. Dari parti politik hinggalah terseret sama pihak istana. Tak tahulah apa nak jadi, tapi yang sah ada yang nak menjadi juara atau pejuang yang menegak akidah Islam, kononnya.

Tetapi mereka semua, pada fikiran saya, gagal melihat punca akar umbi kenapa kejadian itu berlaku...

Saya bersetuju dengan tulisan bekas mufti Perlis mengenai hal ini.

Cuba baca tulisan itu dan fikirkan apakah yang telah dilakukan pihak yang bertanggungjawab.

Saya juga pernah terbaca dalam akhbar bagaimana susahnya seorang orang kurang upaya yang dinafikan bantuan semata-mata kerana rumahnya ada tv dan sistem Astro. TV dan yuran bulanan Astro dibiayai oleh seorang "good samaritan" yang bersimpati dengan OKU ini yang hanya boleh bergerak di sekitar rumahnya dengan kerusi roda. Ini bertujuan untuk mengurangkan rasa bosan OKU tinggal di rumahnya saja.

Pihak yang bertanggungjawab ambil jalan mudah, ada tv ada Astro, bukan lagi orang yang memerlukan bantuan...

Kita perlu sensitif ke mana wang zakat kita (hi, hi, bagi yang keluarkan zakat la...) itu diagihkan. Kemana bantuan kebajikan kerajaan diagihkan. Pernah kita minta financial statement dari pihak yang bertanggungjawab ini ke tidak? Tak heranlah satu kita dulu, kalau saya tak silap, pernah wang zakat di sebuah negeri dilaburkan di pasaran saham dan mengalami kerugian. Jadi, salah siapa?

Kata saya...salah kita semua!

No comments: