Friday, February 21, 2014

Dia Buat Perangai Lagi

Lebih kurang 30 tahun dulu dia buat kontroversi apabila menulis sebuah buku menolak hadis. Ini gara-gara terpengaruh dengan Teori Kod 19. Kebetulan dia juga kononnya "baru tamat" belajar Bahasa Arab. Konon ada tauliah untuk menterjemah buku-buku Bahasa Arab.

Bukunya diharamkan.

Beberapa hari lalu dia diberi peluang oleh kelab penyokongnya untuk kononnya memberi pencerahan mengenai hal yang sama di yayasan seorang mantan perdana menteri. Kabarnya kelab penyokongnya cuma menyewa tempat itu. Mantan perdana menteri tu juga sempat hadir sama dalam majlis tersebut.

Dia mengutuk ulama dengan menyamakan seoerti kasta paderi. Kononnya 2 kalimah syahahdah itu mendewakan Nabi Muhammad (SAW). Dia juga mendakwa rambut wanita itu bukan aurat.

 Mereka mengatakan dia adalah sesat tapi mantan perdana menteri itu tidak sesat. Biasalah penyokong tegar mantan perdana menteri ni. Semua dia buat tak ada yang salah. Pihak berkuasa pun takut nak kata dia sesat.

Yang sorang kata nak berpandukan AlQuran semata-mata dan yang sorang minta AlQuran ditafsirkan semula. Sorang kata mendewakan Nabi, sorang mengutuk Nabi simpan janggut (sebab dia clean shaven). Eloklah kawan dua orang ni.

Kalau dalam AlQuran tak ada mention perlu mandi, kafan dan solat mayat mereka, tak perlulah dilakukan ke atas mayat mereka. Sebab mereka hanya ikut AlQuran mengikut terjemahan dan tafsiran mereka sahaja.


Kata saya...sesungguhnya mereka itu sesat dan menyesatkan.

No comments: