Resepi
Ayam 2 ekor
Tepung gandum 2 sudu makan
Untuk marinade
Bahan A
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Kunyit hidup 5 cm
Halia 5 cm
Lada merah 2 biji
Lengkuas 5 cm
Serai 2 batang
Bahan B
Sos tiram 4 sudu makan
Sos tomato 4 sudu makan
Sos cili 4 sudu makan
Madu 1 sudu makan
Serbuk kunyit 4 sudu makan
Secubit garam (tak letak pun tak apa!)
Cara-caranya:
1. Seekor ayam dipotong 8/10/12 – ikut kesesuaian. Basuh ayam sebersihnya. Untuk basuhan terakhir masuk tepung gandum dalam air bilasan. Toskan air dari ayam dan simpan ayam dalam bekas untuk marinade.
2. Kupas dan kisar bahan A untuk marinade dengan sedikit air.
3. Masukkan bahan A dan bahan B dan gaul rata-rata bersama ayam dalam bekas marinade.
4. Peram ayam lebih kurang 4 jam. Sebaiknya dalam peti ais.
Untuk barbeque
Sos tomato 1 botol (regular size)
Sos cili 1 botol (regular size)
Sos barbeque 1 botol (regular or garlic flavor)
Minyak masak 4 sudu makan
Serai untuk menyapu sos
Cara-caranya:
1. Sediakan bara arang di barbeque pit. Pastikan jarak bara dan pemanggang yang sesuai.
2. Campurkan sos tomato, cili dan barbeque bersama minyak masak. Kacau rata-rata sehingga minyak masak sebati dengan sos.
3. Letakkan ayam di atas pemanggang. Tunggu sehingga bahan marinade telah kering (bila nampak tanda pemanggang pada kulit ayam) pada bahagian yang kena panggang (side A). Bila sudah kering pusing/terbalikkan side A (side B pulak kena panggang). Sapukan campuran barbeque pada side A.
4. Tunggu sehingga side B sudah kering. Pusingkan side A semula ke bara. Sapu campuran barbeque side B.
5. Ulang aksi 3 dan 4 sehingga ayam masak.
6. Bila dah masak, makan!
Ayam 2 ekor
Tepung gandum 2 sudu makan
Untuk marinade
Bahan A
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Kunyit hidup 5 cm
Halia 5 cm
Lada merah 2 biji
Lengkuas 5 cm
Serai 2 batang
Bahan B
Sos tiram 4 sudu makan
Sos tomato 4 sudu makan
Sos cili 4 sudu makan
Madu 1 sudu makan
Serbuk kunyit 4 sudu makan
Secubit garam (tak letak pun tak apa!)
Cara-caranya:
1. Seekor ayam dipotong 8/10/12 – ikut kesesuaian. Basuh ayam sebersihnya. Untuk basuhan terakhir masuk tepung gandum dalam air bilasan. Toskan air dari ayam dan simpan ayam dalam bekas untuk marinade.
2. Kupas dan kisar bahan A untuk marinade dengan sedikit air.
3. Masukkan bahan A dan bahan B dan gaul rata-rata bersama ayam dalam bekas marinade.
4. Peram ayam lebih kurang 4 jam. Sebaiknya dalam peti ais.
Untuk barbeque
Sos tomato 1 botol (regular size)
Sos cili 1 botol (regular size)
Sos barbeque 1 botol (regular or garlic flavor)
Minyak masak 4 sudu makan
Serai untuk menyapu sos
Cara-caranya:
1. Sediakan bara arang di barbeque pit. Pastikan jarak bara dan pemanggang yang sesuai.
2. Campurkan sos tomato, cili dan barbeque bersama minyak masak. Kacau rata-rata sehingga minyak masak sebati dengan sos.
3. Letakkan ayam di atas pemanggang. Tunggu sehingga bahan marinade telah kering (bila nampak tanda pemanggang pada kulit ayam) pada bahagian yang kena panggang (side A). Bila sudah kering pusing/terbalikkan side A (side B pulak kena panggang). Sapukan campuran barbeque pada side A.
4. Tunggu sehingga side B sudah kering. Pusingkan side A semula ke bara. Sapu campuran barbeque side B.
5. Ulang aksi 3 dan 4 sehingga ayam masak.
6. Bila dah masak, makan!
Kata saya... Kalau sedap beritau saya, kalau tak sedap sebab tak ajak saya!!!
No comments:
Post a Comment