Wednesday, September 05, 2007

Kembali...

Saya mengambil cuti ber-blog selama lebih sebulan. Banyak kerja yang perlu diselesaikan. Tapi, kalau nak kira ada tiga lagi deadlines yang perlu saya selesaikan dalam masa terdekat - masih belum boleh nak relaks lagi.

Saya masih terharu bila baca pelbagai berita yang memilukan sepanjang cuti saya, khas hal pemandu bas. Dah terantuk baru tengadah. Sekarang barulah kecoh nak buat operasi. Pihak yang berkuasa ni tak ambil iktibar agaknya. Ingat tak dulu kes dua bas ekspress accident masa balik raya. Kecoh sekejap. Ni pun macam tu lah agaknya. Selagi tak serious accidentnya pihak berkuasa (tak kira siapalah!), diorang akan buat derk aje. Itu cerita bas ekspress, yang kes student UTeM meniggal dunia tu cuma naik bas bandar aje. Apa kesudahannya kes tu. Sapu bawah karpet aje?

Budak hilang lagi. Saya rasa yang ni ada orang nak ambil kesempatan. Kalau dapat tangkap penculiknya, apa kata kita ikat kata sarang kerengga ke, atau sarang tebuan ke. Kalau nak sadis lagi, kita tanggalkan pakaiannya, he he he.

Merdeka? Tak ada yang dimerdekakan kalau sembahyang asar, maghrib dan isyak burned sebab nak berebut port yang baik untuk tunggu countdown. Silap-silap subuh pagi jumaat tu pun terlepas. Sepatutnya yang Islam tu sama-sama pergi baca yasin ke ikut tahlil di masjid ke, ini tidak. Malam jumaat tu kan? Tapi ramai dok ber-couple, terkinja-kinja macam ayam togel, membuka tin minuman berbau masam (tak taulah apa isinya - berselindung di sebalik karung plastik) menunggu detik 12 tengahmalam. 50 tahun merdeka katakan...


Kata saya...sebenarnya kita lupa apa erti kemerdekaan sebenarnya. Tiada identiti sambutan sendiri. Ikut orang lain buat, pertunjukan bunga api dan hiburan dan hiburan dan hiburan...

No comments: