Wednesday, July 15, 2009

80 X

Saya baca ini di NST online. Dan saya juga baca komen pembaca di bawahnya.

Dari mana datang nombor 80 X itu didapati, saya tak dapat nak mengiranya.

Dari mana datang nombor 85,000 itu didapati, saya juga tak dapat mengiranya.

Walaupun menghabiskan sekurang-kurangnya RM112 sebulan untuk tol, saya tak layak untuk diskaun itu.

Kata saya... Hampes!

6 comments:

sya said...

Kalau guna 80 kali sebulan tapi bayar RM 1.60 (kalau guna LDP)= RM 128.00. Qualified for discount. Kalau dr rumah sya ke tpt keje guna Plus, sebulan dlm 44-50 kali penggunaan.. sebulan RM 206.80 so Im not entitled for the discount since its less than 80 times..emm lojik ke tak lojik guna cara ni kononya mengurangkan beban

hish nak bagi tapi tak ikhlas

jorazak said...

sya
1. itu juga pendapat saya. 80 X bermakna, masa pergi kerja 2 X tol, balik 2 X tol. 5 X seminggu. kira 4 X sebulan.
2. org kat ministry tu tak fikir ke ada yg berulang alik semiggu sekali!
3. hi, hi, kenapa tak letak aje 110 kali, ek?

blogmaster said...

Salam,
1. itu yang aku dok macam kerang busk je ni, sebab isteri saya melalui 4 plaza tol untuk pergi jadi 8 plaza tol sehari. tapi kalau plaza tol tertutup hanya 4 je le. Jumlah pergi balek RM 25 sehari. 20 x 8 = 160 plaza tol nampaknya dapat le tapi...

2. Discount yang diumumkan dulu kalau sebulan lebih RM 200 tu hanya sekali je dia call untuk bayar. Apa dah jadi. dia tak bagi kita check dia kata tunggu call dulu baru boleh claim.

kengkadang kelakar pun ada juga menteri buat pengumuman macam ni, tapi yang sakit hati lebih ramai le....

jorazak said...

san
1. kalau dah RM25 sehari tu memang berbaloilah. 25 X 20, dah kurang-kurang RM500 gaji wife hang kat tol aje, ek?
2. ye lah, yg kat kat semanjung tak puas hati, yg kat sabah sarawak apa cerita?

blogmaster said...

dia orang company bayar duit tol dan minyak dan maintenace kereta, cuma kereta tak dapat dan badan tak larat travel je dan yang tak sedap nya kerja pun macam telur hujung tanduk.... Company Mat saleh ni, bila nakkan tenaga kita diaorang sanggup bayar berapa pun tapi bila diaorang rasa nak tendang dia terajang terus

jorazak said...

san
begitulah lumrah hidup...