Bahan-bahan:
1 tin (besar) fruit cocktail
200 gram gajus mentah (gambar 2)
300 gram pitted prune (gambar 3)
20 biji pisang lemak manis atau pisang emas atau 10 biji montel (gambar 4)
200 gram halwa kundur (bahan asal: jala mas) (gambar 5)
1 tin susu isian sejat (evaporated milk, BUKAN susu pekat manis atau krimer, ek)(gambar 6)
Cara:
1. Goreng gajus sehingga masak tanpa minyak (gambar 7)
2. Panaskan minyak dan goreng pisang sehingga masak kekuningan coklat (gambar 8-9)
3. Apabila sudah masak, masukkan dalam bekas (gambar 10)
4. Masukkan gajus goreng, pitted prune, halwa kundur dan fruit cocktail (gambar 11)
5. Masukkan susu dan gaul bahan-bahan perlahan-lahan (gambar 12)
6. Sejukkan bahan-bahan campuran, jika panas, sebelum masukkan dalam peti ais
7. Simpan dalam peti ais sekurang-kurang 6 jam
8. Seeloknya bila kuahnya menjadi agak pekat dan pisang dah berisi semula. Sedap dimakan sebaik keluar peti ais. (gambar 13)
Kata saya...ok, dah habis hutang, ek. Mem, kalau nak resipi bbq ayam saya tu, sila refer entri ini.
200 gram halwa kundur (bahan asal: jala mas) (gambar 5)
1 tin susu isian sejat (evaporated milk, BUKAN susu pekat manis atau krimer, ek)(gambar 6)
Cara:
1. Goreng gajus sehingga masak tanpa minyak (gambar 7)
2. Panaskan minyak dan goreng pisang sehingga masak kekuningan coklat (gambar 8-9)
3. Apabila sudah masak, masukkan dalam bekas (gambar 10)
4. Masukkan gajus goreng, pitted prune, halwa kundur dan fruit cocktail (gambar 11)
5. Masukkan susu dan gaul bahan-bahan perlahan-lahan (gambar 12)
6. Sejukkan bahan-bahan campuran, jika panas, sebelum masukkan dalam peti ais
7. Simpan dalam peti ais sekurang-kurang 6 jam
8. Seeloknya bila kuahnya menjadi agak pekat dan pisang dah berisi semula. Sedap dimakan sebaik keluar peti ais. (gambar 13)
Kata saya...ok, dah habis hutang, ek. Mem, kalau nak resipi bbq ayam saya tu, sila refer entri ini.
6 comments:
salam jorazak,
lama tak jengah sini, tiba2 saja ada hidangan lazat.
tak sangka penulis ini pandai masak puding.
Permisi copy paste resipi ini.
kak lela
Dipersilakan untuk mencuba
en jo, mmg hidangan raja nampaknya. 6 jam kena tunggu baru boleh mkn. insya'allah saya cuba bila jemput member thai ke rumah utk rasa masakan msia next week. tq en jo. eh nnt check emel ek.
ibu baru
hi, hi, biasanya puding ni saya buat pagi, untuk makan petang atau malam. kalau kurang dari waktu itu, pisang goreng belum "kejun" (berisi semula) dan kuahnya masih belum pekat. make sure simpan dalam peti ais, kalau tak dah jadi basi pulak, hi, hi.
selamat mencuba. kalau sedap bagitau. hi, hi.
Jo for the pudding, you mean evaporated milk, not condensed right? Coz condensed sama jelah meaning dengan susu pekat manis. Tersilap kot... MM, KPTM Ktn.
mem
betul tu. nanti I betulkan. tapi dalam bahasa melayu dah betul.
hi, hi. sorry.
Post a Comment